Dutch Romanian Network

Dutch Romanian Network
Ron Schutte
8 April, 2015
Link to article

Onlangs kocht één van de grootste Amerikaanse graanbedrijven Archer-Daniel-Midland twee terminals in de haven van Constanta voor 90 miljoen euro. Men bezat reeds aandelen in de Roemeense bedrijven die voorheen de bezitters van de terminal waren. Beide terminals, respectievelijk derde en vierde in grootte van de haven, verwerken 500 ton graan.
Doordat ook reeds toonaangevende bedrijven zoals het Duitse AIS Europe en de andere Amerikaanse bedrijven CHS en Gargill ook reeds voor Constanta hebben gekozen, wordt volgens de analisten van Bloomberg Constanta als tweede graanknoopunt ter wereld gezien.

De Roemeense directeur James Hysop van de Europese Bank Wederopbouw en Ontwikkeling(EBRD) constateert dat ook omliggende landen zoals Bulgarije, Hongarije en Servië die een toenemende graanexport kennen, voor Constanta kiezen. Een belemmering voor de groei van de haven van Constanta is de beperkte bevaarbaarheid van de Donau(achterland functie), aldus Peter Beerents, CEO van het Nederlands-Roemeense bedrijf Cibus Farmland Club.

You May Also Like